Značaj umetnosti u poslovnim prostorima

Umetnost u poslovnim enterijerima donosi mnoge benefite za zaposlene i sve one koji posećuju prostor, saradnike i klijente. Umetnička dela pre svega utiču povoljno na emotivne i psihičke procese ljudi – ona deluju i podsticajno i umirujuće – pružaju inspiraciju za rad, ali i predah. Zaposleni u preokupiranosti poslom nekada ne mogu da izmeste razmišljanja van zadatih okvira rešenja problema, te je umetnost tu da pruži razmišljanje koje je kreativno, neočekivano i inventivno. Umetnost poboljšava motivaciju i kreativnost i utiče povoljno na socijalne interakcije te se i međukolegijalni odnosi kao i poslovni odnosi na nesvesnom nivou poboljšavaju bez napora.

Naime, umetnost stvara specifičnu atmosferu. Pažljivim odabirom umetničkih dela, podstiču se različiti željeni poslovni rezultati. Ako je prostor posvećen kreativnim sastancima gde se vrši ekstenzivna razmena ideja i živi brainstorming, ohrabrujuće i inspirišuće uticala bi umetnička dela čije su likovne karakteristike intenzivne, forme neuobičajene, kontrasti naglašeni. Umetnost bi pružila novi pogled na problem, situaciju ili potencijalna rešenja. Pod uslovom da određen prostor služi za pregovore, sklapanje ugovora, ponude i finalizaciju rešenja, umetnička dela u njemu treba da kreiraju atmosferu mira, da sadrže elemente koji vizuelnim svojstvima umiruju posmatrača, ne bi li se u takvom staloženom duhu postigli željeni rezultati sa obe strane. U prostorijama gde se zaposleni sastaju za obed i relaksaciju umetnička dela su tu da daju razonodu i predah. Umetnost u poslovnom prostoru, dakle, treba da prati funkciju prostora i kreira pogodnu atmosferu za razvoj posla, ostavljajući zadovoljnim i zaposlene i klijente.

Pored toga što služi ljudima, umetnost služi i samoj kompaniji – uspehu posla i ugledu kompanije. Odabrana dela utiču na reputaciju tako što kreiraju identitet poslovnog prostora pa time i kompanije. Kompanija koja odabira savremenu umetnost za dekor svojih prostora šalje poruku o sopstvenoj savremenosti, uključenosti u savremene kulturne tokove i praćenju trendova. Kupovina i izlaganje savremene umetnosti takođe govori o vrednostima kompanije – podrška razvoja kulturne scene negovanjem kulturnog diverziteta, te prepoznavanjem i podsticanjem mladih talenata. Promovisanje umetnosti kao vrednosti je ono što najeksplicitnije govori o identitetu kompanije. Ulaganjem u umetnost, kompanija postaje aktivan učesnik u kulturi jedne sredine usmeravajući tokove umetničkog tržišta, što povoljno utiče na status kompanije u zajednici u kojoj posluje. Još od pionirske umetničke kolekcije Dejvida Rokfelera 50-ih prošlog veka, korporativne umetničke kolekcije postale su markeri uspešnosti poslovanja, standarda i statusa kompanija, kao i etabliranja kompanije i njene reputacije.

Autorka fotografija: Marijana Janković

Na primeru Two Rivers, dela koja su odabrana da oplemene prostor kompanije u Topolskoj 22 govore o identitetu kao i ciljevima. Odabir dela mladih umetnica i umetnika svedoči o orijentaciji ove kompanije ka budućnosti, progresu i razvoju. Pored toga što govori o ulozi koju kompanija ima u podršci lokalnoj umetničkoj sceni, selekcija govori i o vrednostima koje kompanija zastupa. Velika zidna instalacija “Vrh iznad kanjona” mlade, ali već etablirane umetnice Nine Ivanović, kao centralno umetničko delo prostorije za sastanke, skreće pažnju na značaj ekološke svesti u poslovanju, budući da je umetnica celu seriju posvetila ugroženim prirodnim dobrima. Rad Selme Selman, mlade umetnice iz BiH, govori o etničkom identitetu umetnice romskog porekla, te je i prisustvo njenog rada prilog vrednostima kompanije – podrška rada u multietničkim zajednicama, sa razumevanjem i prihvatanjem identitetskih i kulturnih razlika. Kulturni diverzitet kao vrednost oslikava se i odabirom rada Ane Milenković na kojem su prikazani elementi dalekoistočnih kultura, a koji je izložen u prostoriji u kojoj se radi na komunikaciji – time sugerišući da bez obzira na prividnu udaljenost možemo naći način da se razumemo i sporazumemo, što je za usluge komunikacije i marketinga od ključne važnosti.

Autorka fotografija: Marijana Janković
Autorka fotografija: Marijana Janković

Kad govorimo o funkcionalnosti umetnosti, u prostoriji za sastanke nalaze se različiti, ali sinhronizovani crteži. Umirujući, a opet razigrani svojim delikatnim linijama i nenametljivim dimenzijama povoljno utiču na atmosferu staloženosti i mirnog toka razgovora. Prostorija u kojoj se rešavaju pitanja razvoja i ekonomije zato je ukrašena crtežom “Žmurke” Selene Vicković, koji svojim toplim tonovima i vrckastim sadržajem podstiče razmišljanje van rigidnih okvira i skreće pažnju na to da postoje manje očigledna, “skrivena” rešenja naizgled nimalo inspirativnih situacija. Konferencijsku sala krasi velika slika, akril na platnu Marije Avramović, umetnice iz Beograda koja živi i radi u Parizu. Njen rad “New place to dive in” sa osvežavajućim prikazom vode u bazenu, kao da poziva na nove, sveže i kreativne predloge, brainstorming pun inovativnih ideja.

Autorka fotografija: Marijana Janković

Two Rivers na sopstvenom primeru ukazuje na značaj umetnosti u poslovnom prostoru, na njenu višedimenzionalnu svrhu, kao i na benefiti za posao, zaposlene i klijente. Baš zato, kompanija je tu da svoje iskustvo prenese i na svoje klijente – tu je da ponudi konsalting za odabir radova za poslovni prostor, ali i privatne prostore, kao i da pomogne u izgradnji koherentne umetničke kolekcije.

Two Rivers pruža usluge konsaltinga, komunikacije, digitalne reputacije, edukacije, analize medijskih podataka i umetnički konsalting. U izgradnji identiteta brenda, njegove reputacije, u edukaciji, komunikaciji i vizuelnom identitetu umetnost ima višestruku ulogu. Zato je Two Rivers odlučio da umetnosti da veliku ulogu u svom radu – kako kroz konsalting u polju kupovine i izgradnje umetničkih kolekcija, tako i kroz ugradnju umetnosti u sopstveni identitet.
 

Autor: Ana Simona Zelenović, Kustos Galerije Novembar