„Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju“

„Nordijski zeleni projekat – održiva rešenja za Srbiju“ je inicijativa četiri nordijske ambasade (Danske, Finske, Norveške i Švedske) sa ciljem da predstavi domaćoj javnosti nordijska zelena rešenja. U okviru ove inicijative održane su četiri konferencije na četiri različite teme (održiva poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, reciklaža otpada i zelena ekonomija), pri čemu je svaka od četiri nordijske ambasade bila domaćin jedne od konferencija uz pokroviteljstvo i podršku preostale tri nordijske ambasade.

Ambasadorka Danske NJ.E. Suzane Šajn bila je domaćin prve konferenciju pod nazivom „Održiva poljoprivreda“ u Novom Sadu na kojoj su razmenjena iskustva, znanja i najbolja praksa nordijskih, pre svega danskih i domaćih stručnjaka na temu održive poljoprivrede.

Naredna, ujedno i druga konferencija, održana je u Beogradu pod nazivom „Norveško-srpsko partnerstvo za obnovljive izvore energije“ pod pokroviteljstvom ambasade Norveške. Konferenciji su prisustvovali ministarka za rudarstvo i energetiku u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović, predstavnici lokalne samouprave, domaćih kompanija, akademske zajednice i drugi.

Pod nazivom „Efikasni tokovi upravljanja otpadom: Saradnja javnog i privatnog sektora – Ulaganja i iskustva u Srbiji i nordijskim zemljama“ održana je treća konferencija u Čačku koju je otvorila švedska ambasadorka Anika Ben David u ime zemlje pokrovitelja.

Finci su bili domaćini u Nišu poslednje konferencije „Nordijsko-srpsko partnerstvo za zeleno poslovanje i industrijske procese“. U prisustvu predstavnika ambasada nordijskih zemalja, lokalne samouprave, poslovne i akademske zajednice, konferenciju su otvorili ambasador Finske Kimo Lahdevirta (Kimmo Lähdevirta), Milan Ranđelović, direktor NTP  Niš, i Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša. Na konferenciji je razgovarano o zelenom i održivom poslovanju, o tome kako poboljšati proizvodne procese, uključiti principe cirkularne ekonomije, digitalizovati poslovanje i istovremeno povećati produktivnost i efikasnost, a trošiti manje resursa.

Povodom završetka inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju“ za 2022/23. godinu održana je svečanost na kojoj su bile prisutne i ministarke u Vladi Srbije, Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije i Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, zajedno sa svo četvoro ambasadora nordijskih zemalja, Danske Suzan Šajn (Susanne Shine), Finske Kimo Lahdevirta (Kimmo Lähdevirta), Norveške Jern Eugen Jelstad (Jørn Eugen Gjelstad), i Švedske Anika Ben David (Annika Ben David.

Obraćajući se prisutnim zvanicama i predstavnicima medija, domaćin svečanosti u ime četiri nordijske ambasade, Jern Eugen Jelstad, ambasador Norveške istakao je da je „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju“ inspirisao i povećao interesovanje i znanje o tome šta Srbija i nordijske zemlje mogu zajedno da urade kako bi se ubrzao proces zelene transformacije u Srbiji.

Medijsku podršku za Nordijski zeleni projekat pružila je agencija Two Rivers.

Foto: Nordijske ambasade